In groene doen
Voedselbos
Sinds 2015 heeft de groenstrook tussen de Aardehuiswijk en het spoor al een ‘aardige’ geschiedenis doorlopen. De bodem van zware komklei uit de IJssel was door bouwverkeer aangereden, en om die weer te laten ‘ademen’ is het terrein na een winter met groenbemesters eerst door paarden licht geploegd, en toen ingezaaid met sorghum – een tropisch reuzengraan, dat de bodem goed doorwortelt. Vervolgens kwamen er een wandelpad, een flinke vijver en golvende oevers. Nu konden we beginnen met het eetbare landschap!
Maar helaas, de eerste 60 frambozenstruiken legden het loodje in de hete zomer van 2018. Want ja, het klimaat verandert… Zodoende kwam er een plan voor een voedselbos, dat met zijn eigen microklimaat minder kwetsbaar is. De aanplant verloopt in fasen, op plant- en klusdagen waarop we de handen uit de mouwen steken, en er een gezellige boel van maken. We planten meer en minder bekende soorten, van appel-, peren- en pruimenrassen via eetbare meidoorn en lijsterbes tot vijg en de ‘Franse uiensoepboom’. Ook ligt er een noviteit: een bloesemkluis – een bosje van soorten die wel goed zijn voor de beestjes maar niet voor mensen, veilig omringd door doornstruiken waarvan we wèl iets kunnen snoepen, zoals sleedoorn en rimpelroos.