In groene doen

De ParticiPerenBongerd

In oktober 2016 trokken we met 80 grote en kleine vrijwilligers de bongerd aan het spoor in voor de Grote ParticiPerenPluk. Het was een fantastisch weekend waaraan we een kleine 10.000 kg prachtige, sappige, zoete peren overhielden! Iedereen bracht iets te eten mee voor de grote picknick, en nam ParticiPeren mee naar huis; we hielden genoeg over om een paar maanden later zo’n 4.000 liter sap te persen. Daar hebben toen nog veel meer mensen van genoten. Echt iets om samen te doen; daarom noemen we dit ParticiPeren.

Later bleek dat de bongerd de omschakeling naar een nieuw, ecologisch beheer niet goed heeft kunnen maken: de bomen van het gevoelige ras Doyenné du Comice zijn sinds 1962 non-stop intensief beheerd, en een deel was duidelijk uitgeput. Daarom zijn we begonnen om ze te vervangen en het ecosysteem te verrijken met nieuwe soorten bomen, struiken en klimmers die fruit en noten gaan geven. Zodat we straks samen weer kunnen genieten van het buitenwerk, en van vers, lokaal voedsel, op een groene plek die ritselt van het leven.

Varkens helpen de bongerd met een grondige doorstart

In 2021 groeide het gras door de vele regen overal uitzonderlijk goed; in de bongerd werd het hierdoor met de bramen en brandnetels echt dominant. Om ruimte te maken voor een veel diversere ondergroei, hebben we daarom de delen met de grootste druk belegd met gronddoek. Daaronder verteren de planten tot extra bodemmateriaal; in 2023 verwachten we het weg te halen. Eind februari 2022 kwamen er in het overige deel van de bongerd 3 jonge varkens te grazen. Hiervoor is een solide omheining met schrikdraad opgebouwd. De varkens hebben ook toegang tot een deel van het naaldbos, en zullen naar verwachting in een paar maanden tijd het hele terrein vrij van onkruid maken. Zomer 2022 zal vervolgens een deel van de uitgeputte perenbomen worden geveld, en in het najaar vervangen door nieuwe soorten fruitbomen en -struiken. 

 

Bij al dit werk zijn vrijwilligers van harte welkom. Wie de nieuwsbrief ontvangt, blijft op de hoogte van onze activiteiten.

de varkens wroeten erop los in de bongerd